Az én Bucim                                    My Bun

2020.09.24

Szóval ez egy vicces történet. Első felindulásból nagyon oda voltam és teljes elkeseredés tört rám, majd jött a reveláció, hogy ennek így kellett történnie.

Egy nap rászántam magam és neki álltam bagel-t sütni....hát mint az látszik, nem sikerült. Stori vége. Lehetne, de nem az!!! 😃

Még sütés előtt, a kelesztés után rájöttem, hogy nem fogok krémsajtos bagel-t vacsorázni és a "katyvaszt" amit összehoztam ki is akartam dobni, mikor az én lelkes vőlegényem azt mondta, hogy mindenképpen süssem ki a "valamit" mert biztos finom lesz. Ez a pasi nagyon szeret engem és mindig ezt mondja amikor kétségbe vagyok esve..."biztos nagyon finom lesz". És imádom őt ezért, de tisztában vagyok vele, hogy a valóság rákontrázhat. De ebben az esetben hála neki megalkodtuk, Bucit.

Mentettem a menthetőt, trehányan betoltam őket a sütőbe, majd 15 perc múlva eszméletlen illatra lettünk figyelmesek. Leguggoltunk a sütő elé, benéztünk és óriási amorf bucikat láttunk.

Mikor kész volt és kivettem őket, kissebb kenyérkék voltak a tepsin előttem, bár már elengedtem a bagel-t, még mindig nem örültem az eredménynek, de azért pici hűlés után felvágtam egyet és bevittem egy egy falatot megkóstolni. 

Ilyenkor jön a "hmm, finom lett", de én már meg tudom mondani ez mikor csak és kizárólag szerelem irántam és mikor igazi rajongás az étel iránt. Ez az utóbbi volt és egyetértettem.

Azóta fejlesztgettük kicsit, és most már rendszeresen készítenem kell, mert ő a mi kis különlegességünk.

So this is a funny story. At first, I was so down and mad at myself, then came the revelation that this was just meant to be.

One day, I decided to make bagels...well, as you can see, they didnt quite turn out. End of story. Could be, but it is not!!! 😃

Already before the baking part, after the dough was done rising, I realized I was not going to be eating cream cheese bagel for dinner and I was about to throw the mess I made in the bin, when my always positive and enthusiastic fiancé told me I should still bake "something"of it, because it will be delicious for sure. This guy really loves me and always tells me this when I am falling mad at myself for ruining something..."it will be delicious for sure". And I adore him for this, but I very well know, sometimes it just doesn't pan out. But this time, thanks to him, we created Bun.

I tried to rescue whatever I could, but I just chucked them in the oven and then 15 mins later this incredible scent hit us. We went and bent down to look in the oven and all we saw was these giant, shapeless buns.

When they seemed to be done, I took them out and found smaller loafs of bread on the tray and although I let go the idea of a bagel by then, I was still not happy about the result. After a bit of cooling time I cut one up and we were ready to taste.

This is when the "hmm...it's delicious" comes, but aby now, I am able to tell when he says it just because he loves me and when he says it because he loves what I made. This was the latter and I agreed.

We have worked on this recipe since and now it has become a regular in our kitchen as our very own speciality.

Hozzávalók / Ingredients

5-7 darabhoz / Makes 5-7 pieces

  • 450ml meleg víz / 450ml warm water

  • 2 tk szárított élesztő / 2 tsp instant/dry yeast

  • 60dkg búza finomliszt / 600g all purpose flour

  • 4 csipet só / 4 pinches of salt

  • 3 ek olívaolaj / 3 tbsp olive oil

  • 1 tojás / 1 egg

  • 3 ek szezámmag / 3 tbsp of sesame seeds

Elkészítés / Preparation

1.  Az rettegett élesztővek kezdünk, bár itt szárítottat használunk, akkor is élesztő, tehát mumus. Tehát az élesztőt, keverjük el a meleg vízben és hagyjuk, hogy aktivizálja magát. Közben melegítsük elő a sütőt 190 fokra.


We kick off by activating the dreaded yeast. While this is at least instant/dry yeast, it is still yeast. So, stir it in the warm water and let it rest so it comes alive. In the mean-time, pre-heat the oven to 190C.

2. Mikor ez kész, keverjük össze a többi hozzávalóval (kivéve a szezámmaggal) és jól kidagasztjuk a tésztát. Takarjuk le és hagyjuk kelni 1 órát. Figyelmeztetlek Titeket, hogy nagyon ragacsos lesz a tészta, nem kellemes dagasztani, de megéri.

Once it's ready, combine it with all the other ingredients (except for the sesame seeds), knead the dough real well and then cover it and let it rise for 1 hour. Just warning you, the dough will be very sticky, not the best to knead, but will be worth the hassle.

 3. Mikor kitakarjuk egy kétszer akkora tészta fog visszanézni ránk. Töretlenül ragacsos lesz és nehezen kezelhető, de próbáljuk meg 5-7 gombócra szétszedni és sütőpapírral bélelt tepsire helyezni őket.

When we uncover it, we should find twice as big of a dough looking back at us. It will still be very sticky and annoying to work with, but try to make the 5-7 balls and place them on a baking tray lined with parchment paper.

 4. Pihentessük a kis aranyosakat még 30 percet.


Let the little ones rest for another 30 mins.

5.  Ha kipihenték magukat, kenjük meg őket a tojással és szórjuk meg a szezámmaggal és egy kis nagy szemű tengeri sóval (de ez opcionális).

Once the are well rested, give the tops a nice eggwash and drizzle them with the sesame seeds and some coarse sea salt (but this is optional).

 6. És már mehetnek is az előmelegített sütőbe (alsó-felső) 190 fokon, kb 20-25 percet, de figyeljük őket, nekem volt, hogy 18 perc alatt lettek tökéletesek.

And they are ready to go in the pre-heated oven at 190C for about 20-25 mins, but keep checking on them, as one time, I had them perfect in 18 mins.

Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el