Banános Süti Banana Cake
Szeretitek a banánt? Mi szeretjük...és ez a süti nagyon banános. Nagy örömömre, sikerült kifejlesztenem egy omlós, intenzív ízű és illatú tésztát. Első pár alkalommal is finom volt, de nem ennyire.
Szerintem egyébként a piskóta önmagában is kellemes, leginkább banánkenyérhez tudom hasonlítani, de megkenve a mennyei vaníliás mázzal pedig egyszerűen csodás lesz.
Krémes mázra számítsatok, nem keményedik meg. Nem egy fényes, törékeny cukor rétegről van szó, hanem egy lágy krémről tulajdonképpen, ami szétterül a szájpadlásunkon miközben a tészta pedig mint a levegő esik szét.
Szóval, ha van otthon érett banánotok vagy annyira meghoztam a kedveteket, hogy kiszaladtok venni (minél barnábbakat vadásszatok), akkor sütésre fel!
Do you like bananas? We do...and this cake is "bananas", if you know what I mean. 😃 I am so pleased because I have managed to achieve a soft and fluffy cake with real intensive flavour and aroma. First few times it was tasty, but not this much.
I think the cake on its own is also nice, quite similar to banana bread, but when completed with heavely vanilla frosting, it becomes wonderful.
Please expect a creamy frosting, it does not harden and become solid. It is not a shiny, fragile sugar coating, but a cream basically. It smothers all over your palate while the cake just falls apart in your mouth.
So if you have any ripe bananas at home or I got you so hyped up that you are popping out to the store to get some (go for the nice and brown ones), lets get baking!

Hozzávalók / Ingredients
Süti / Cake
170g vaj (szobahőmérséklet) /170g butter (room temperature)
175ml olaj / 175ml oil
200g barna cukor / 200g brown sugar
100g cukor / 100g sugar
4 érett banán (nagyon jól átpaszírozva) / 4 ripe bananas (well mashed)
2 tojás / 2 eggs
60ml buttermilk (én ezt magam készítem: 1 bögre sima tejbe öntök egy jó lédús citrom felének a levét és hagyom állni min 5 percet, hogy a tej összeugorjon kicsit)1 tojás / 60ml buttermilk
1 ek vanilia aroma / 1 tbsp vanilla extact
312g liszt / 312g all purpose flour
1 tk szodabikarbóna / 1 tsp cooking soda
1 tk sütőpor / 1 tsp baking powder
1 tk só / 1 tsp salt
Máz / Frosting
225g krémsajt (én az olcsó, natúr tömb sajtkrémet használom ilynekhez, mert annyira jól lehet keverni) / 225g cream cheese
113g puhított vaj / 113g softened butter
1 tk vanilia aroma (lehet kicsit több is) / 1 tsp vanilla extract (it can be a bit more if you like)
0,5 tk só / 0,5 tsp salt
300g por cukor / 300g icing sugar
1 ek tejszín / 1 tbsp heavy cream
reszelt citrom héj vagy pici citrom lé (optional) / lemon zest or lemon juice (optional)
Elkészítés / Preparation
1. Melegítsük elő a sütőt 175 fokra és egy 20*30cm tepsit fújjunk be sütő spray-vel vagy vajazzuk és lisztezzük be.
Pre-heat the oven to 175C and grease a pan of 20*30cm with non-stick spray or butter and flour it
2. Jól keverjük össze a vajat és a cukrokat, hogy világos és laza legyen.
Stir the butter and the sugar well, so it becomes light and fluffy.
3. Öntsük bele az olajat és keverjük tovább, majd jöhet bele a passzírozott banán.
Pour in the oil, carry on stirring, then add the mashed bananas.
4. Adjuk hozzá a tojásokat és a már előkészített buttermilk-et, aztán a vaníliát és továbbra is jóóól keverjük kavarjuk.
Next come the eggs, the buttermilk, and the vanilla. Keep stirring!
5. Egy másik tálban keverjük össze a lisztet, sütőport, szódabikarbónát és a sót. Szakaszosan adagoljuk ezt a száraz hozzávalókat a vajas cukros olajos mixhez amíg teljesen eggyé nem válik és csomó mentes nem lett.
In another bowl, mix the flour, baking powder, cooking soda and salt. When ready, gradually add the dry mixture to the wet igredients, then combine them well until smooth.
6. Öntsük a masszát a tepsibe és süssük 175 fokon kb. 40-50 percet, míg a fogpiszkáló próbán teljesen tisztán jön ki a piszka.
Pour the batter in the pan and bake it on 175C for about 40-50 mins until the toothpick comes out clean.


7. Mikor kész vegyük ki és hagyjuk teljesen kihűlni. Tudom, hosszú idő és nagyon nehéz kivárni. De közben készülhet a máz.
The ready cake needs to cool completely, which I know seems like a long wait, but it must be before we spread the frosting.
8. Míg hűl a piskóta, megcsináljuk a mázat. Keverjük össze a krém sajtot, vajat, vaníliát és a sót,
míg lágy krémes állagú nem lesz.
While the cake is cooling, lets prepare the frosting. Combine the cream cheese, butter, vanilla and the salt until creamy.
9. Lassan adagoljuk bele a por cukrot.
Slowly add the icing sugar.
10. Adjuk hozzá a tejszínt és pár perc kavarás után a citrom reszeléket.
Stir in the cream follwed by the lemon zest or juice, if using.
11. Amikor a süti már készen áll, kenjük a tetejére, mi jó
vastagon rétegben szeretjük. Itt is jön a türelem játék, de a gyorsaság
kedvéért mehet a hűtőbe.
So the cake has cooled, now we can spread the frosting all over the top, the amount we have made will let you spread it generously, so it will be quite a thick layer (because it's yummie). When finished, we must let the frosting settle a bit, but you can just put it in the fridge for a shrt while, before serving.

