Tejszínes gombás spagetti omlós vajas csirkével Creamy mushroom spaghetti with tender buttery chicken
Szerintem ez egy nagyon kellemes lightos étel, ideális nyári fogás. Ha szeretitek a gombát és a spagettit (vagy bármilyen más tésztát természetesen), ízleni fog, a lágy csirke pedig tökéletesen egészíti ki.
Én nagy tészta rajongó vagyok, imádom a tészta ételeket, piros, fehér, húsos és zöldséges szószban/feltéttel. Olyannyira, hogy ez a szenvedélyem családi viccé alakult és minden alkalommal ha tésztát eszünk említésre kerül,. Mondanom se kell, Olaszországban elememben vagyok! 😃
Ha csirkét sütök, általában mellet vagy felső combot használok és arra jöttem rá, hogy akkor lesz a hús a leglágyabb és legomlósabb, ha olíva olaj és vaj keverékében sütöm. Ez csak egy tipp, ha Nektek van bevált módszer nem kötelező így készíteni, de én erre esküszöm.
I think this is really nice and light, an ideal summer dish. If you like mushrooms and spaghetti (or any other kind of pasta of course), you will find this super tasty, the tender chicken just completes it.
I am huge pasta fan, I love pasta dishes, whether in red, white, meaty or vegetarian sauce/topping. This passion of mine has actually become a family joke and every single time we eat a pasta dish it is mentioned. Needless to say, I am in my element, when in Italy. 😃
I usually use breast or thigh when making chicken and I found that it will become most tender if fried in a mixture of olive oil and butter. This is just a tip, if you have your own way, it is definitly not compulsory, but I swear by it.

Hozzávalók / Ingredients
2 főre / Serves 2
40dkg csirkemell (4 szelet) / 2 boneless and skinless chicken breasts, halved horizontally to make 4 fillets
20dkg spagetti / 200g spaghetti
50dkg szeletelt gomba / 500g sliced mushroom
1 gerezd fokhagyma / 1 clove garlic minced
100ml tejszín (20%) / 100ml cream (20% fat)
3 ek reszelt parmezán / 3 tbsp grated parmesan, plus extra for serving
1 tk só / 1 tsp salt
1 tk darált bors / 1 tsp cracked black pepper
1 tk őrölt rozmaring / 1 tsp ground rosemary
1 tk morzsolt kakukkfű / 1 tsp ground thyme
1 tk morzsolt bazsalikom / 1 tsp dried basil
1 tk morzsolt majoránna / 1 tsp dried marjoram
1 tk morzsolt tárkony / 1 tsp dried tarragon
1 tk morzsolt zsálya / 1 tsp dried sage
4 ek vaj / 4 tbsp unsalted butter
2 ek oliva olaj / 2 tbsp olive oil
Elkészítés / Preparation
1. A csirkemelleket szeleteljük fel majd borsozzuk és sózzuk be. A következő részt nagyon szeretem, mert igazi csodát tesz a csirkével. Egy tálban keverjük össze az összes zöld fűszert, majd a titkos, vagyis már nem olyan titkos, keverékkel is ízesítsük a húsokat.
Let's start by seasoning the chicken, first with the salt and pepper, then with a the secret herb mix, which is not so secret anymore if I think about it. Put all the spices in a bowl and stir them together then marinade the chicken in it.
2. Míg sül a csirke, rakjunk fel vizet forrni és főzzük ki a tésztát a csomagoláson lévő instrukciók szerint.
While the chicken is frying, put some water on the boil and cook the pasta as per the instructions on the packaging.
3. Olvasszunk fel 2 ek vajat és az oliva olajat közepes lángon egy nagyobb serpenyőben. Majd helyezzük be a csirkéke szeleteket és pirítsuk aranybarnára, kb. 3-4 perc alatt per oldal, így tökéletesen át is fog sülni.
Heat 2 tbsp of butter and the olive oil in a large pan or skillet over medium heat. Fry the chicken breasts until golden brown and cooked thoroughly, for about 3-4 minuts per side.
4. Ha kész vegyük ki a szeleteket a serpenyőből és tegyük félre.
Once done, remove the chicken and set aside.
5. Most következik a szósz! Olvasszuk fel a maradék vajat a serpenyőben és préseljük bele a fokhagymát. Amint picit elkezd pirulni jöhet a gomba. Jól forgassuk át, hogy minden szelet ússzon a vajban.
It's time for the sauce! Melt the rest of the butter in the same pan or skillet you fried the chicken in and either grate or press the garlic in so it can become just a tad golden. Now you can pour in the sliced mushroom, stirring it in the garlic butter very well.
6. 4-5 perc sütés után felöntjük a tejszínnel. Pici só bors mehet bele, de óvatosan mert a parmezán is sós. Amint a tejszín is felmelegedett óvatosan kezdjük el szórni a parmezánt, de ne felejtsük el folyamatosan kevergetni, hogy krémes és csomómentes legyen. Lehet logikusabbnak tűnne a parmezános tejszínes alapot a gomba nélkül készíteni, de higgyétek el, tökéletes lesz, csak kevergetni kell.
After about 4-5 mins we can pour in the cream. A touch of salt and pepper can be added, but carefully as the parmesan is also salty. Once it has heated up, in comes the parmesan, however please make sure to constantly keep stirring so our sauce will be smooth and creamy. It may seem more logical to prepare the parmesan and cream suace without the mushrooms in, but trust me it will be perfection, just keep stirring.
7. Közben tuti elkészült a tészta, szűrjük is le, félretéve pár evőkanálnyi főzőlevet, hátha hígítani kell a szószt. A leszűrt tésztát dobjuk is a serpenyőben és fogassuk bele a gombás parmezános szószba.
In the mean-time the pasta has cooked ready for sure, so lets drain it, saving a few table spoons of its cookign water, in case the sauce needs to be diluted a bit. The drained pasta is ready to be tossed in the pan, right in with the mushroomy cream.
8. És kész vagyunk. Úgy szolgáljátok fel ahogy tetszik, külön vagy összekeverve a csirkével, egész szeletekkel vagy kockázva. Az íz mennyei lesz!
And we're done. Serve it as you like, mixed with the chicken or side by side, leaving the fillets as slices or maye dicing them up. The favour will be amazing!
